Početna
Početna

Za izgradnju nove ili modernizaciju već postojeće transportne infrastrukture, od velike su važnosti ažurne i pouzdane geodetske podloge

Geodetski poslovi za modernizaciju želježničkih pruga, autoputeva i cesta

Naša firma je član multinacionalnog konzorcija firmi iz oblasti geodezije i građevinarstva "Geometrie Concern GmbH", sa sjedištem u Klingholzu (link na i-park i geometri Concern). "Geometrie Concern GmbH" je, između ostalog,  usko specijalizovan za poslove modernizacije željezničkih pruga, autocesta i drugih infrastrukturalnih objekata. Koncern je aktivno i kontinuirano uključen u procese modernizacije i održavanja brze željeznice u Njemačkoj, a izvodio je geodetske i ostale radove na realizaciji projekta izgradnje pruge za maglev vozove u Njemačkoj.  Trenutno implementira slične projekte u Kini, Tajlandu i Kataru.

 

Kao članu ovog konzorcija, bilo nam je ponuđeno izvođenje geodetskih radova na navedenim projektima, ali zbog prezauzetosti na našem tržištu do sada nismo bili u prilici da se aktivnije uključimo u svjetska tržišta. Međutim, ove i daljnje ponude za angažman u okviru Koncerna ozbiljno shvatamo i pripremamo se da se aktivnije uključimo u međunarodno tržište.

 

Na domaćem tržištu, u svrhu modernizacije željezničke pruge Sarajevo-Ploče, obavili smo geodetske poslove u dužini od 35 km. Tom prilikom radili smo najzahtjevnije područje pravca Sarajevo-Ploče, odnosno dionicu Konjic-Ovčari(preko Bradine).

 

 

Eksproprijacija putnog zemljišta

Za potrebe izgradnje cesta obavljeni su mnogi eksproprijacioni radovi. Između ostalih, eksproprijacije smo vršili za izgradnju cesta na dionicama Rujište-Ćesim, Ostrožac-Fojnica, Rujište-Dabića poljana, Ostrožac-Fojnica, Miloševići-Pajića, sve u dužini od oko 30 km. Osim navedenih radova, obavili smo ekspoprijacione radove za izgradnju tramvajske pruge na potezu Ilidža - Hrasnica. Obavili smo i pojedinačne eksproprijacije u općinama Cazin i Velika Kladuša.