Početna
Početna

Digitalizacija katastra komunalnih uređaja,

općina Goražde

Po prvi put u Bosni i Hercegovini, općina Goražde izabrala je našu firmu za sačinjavanje projekta i softvera za digitalizaciju njihovih katastarskih planova katastra komunalnih uređaja sa poslovima popratne digitalizacije. Projekat je finansiran od strane općine Goražde.

 

Značaj projekta leži u stvaranju preduslova za kontinuiranu modernizaciju sistema i baze podataka i unapređenja efikasnosti rada općinskih službi. Na taj način se dobiva ažurnost i tačnost podataka te mogućnost njihove prezentacije u raznim mjerilima.

 

Navedenu ponudu i digitalizaciju katastarskih planova katastra komunalnih uređaja naša firma je uspješno realizovala. Radovi su verifikovani od strane Federalne uprave za geodetsko-imovinske poslove u Sarajevo.

 

Postojanjem ovakvih digitalnih katastarskih planova komunalnih uređaja omogućen je pristup podacima i ostalim općinskim službama, kao i svim korisnicima i vlasnicima ovih podzemnih instalacija. Ovaj projekat je trenutno u potpunosti implementiran samo u općini Goražde, gdje je već u službenoj upotrebi.

 

Vrijednost i značaj postojanja katastra komunalnih uređaja u digitalnom i ažurnom obliku je od iznimnog značaja za postojan i prosperitetan razvoj jedne zajednice, pa se nadamo da će i ostale općine slijediti njihov primjer.

 

Gornja slika prikazuje isječak digitalnog katastarskog plana sa katastarskim komunalnim uređajima na kojoj je podvučena podloga sa ortofoto snimka istog područja.